Publicaties
Op hegn en buske
Wat schrif dat blif (12) in
't Inschrien 2013-4.
Over de presentatie van de nieuwe website van de Twentse Taalbank bij hotel Carelshaven op 20 september 2013, de bijdragen daaraan van Bernard Westrek, Johanna Mutter, Elly Meuris, Hennie Engelbertink en Hester Maij, en over het Enschedese woord 'krekkel' dat eigenlijk 'krökkel' (kreukel) moet zijn.
Wat schrif dat blif (11) in
't Inschrien 2013-3.
Over twee leuke bijvangsten: een heel oud, maar half gedicht uit de nalatenschap Strootman-Wilmink en een knipsel uit 1864 in een handschrift van Halbertsma. Van het gedicht wordt een eerste poging gedaan om na te gaan wie ondertekenaar Q kan zijn. Is het Andries Wilmink, de schoolmeester van Usselo?
Wat schrif dat blif (10) in
't Inschrien 2013-2.
Terugblikkend naar de voorgaande afleveringen komen aan de orde: het aantal jaren dat het Twents nog beschoren is, Buursinks langst lopende streektaalrubriek, Meuris als maker van de meeste Twentse gedichten, en het volgen van sporen naar de woordenverzamelaars uit aflevering 9. Met een tussendoortje over de betekenis van
achteroetvretn,
gelnöst en
geviefd.
Wat schrif dat blif (9) in
't Inschrien 2013-1.
De grote nagelaten woordenverzamelingen van Bezoen, Dingeldein, Vloedbeld en Huzink leidden in de jaren zestig door een gebrek aan motivatie en samenwerking niet tot de uitgave van een Twents woordenboek. Verder aandacht voor de onlangs opgedoken woordenlijsten van Anna Veldman uit Oldenzaal en Jan Hofman uit Enschede.
Zwols uit de 17 eeuw? in
Mijn Stad Mijn Dorp van december 2012.
Eerste publicatie over de vondst van twaalf als zeventiende-eeuws aangemerkte gedichten in de taal van twaalf verschillende Overijsselse steden. Met enkele nieuwe bevindingen in een naschrift.
Wat schrif dat blif (8) in
't Inschrien 2012-4.
Over de vondsten van de negentiende-eeuwse woordenverzamelingen van J.H. Behrns uit Enschede en G.H. te Velthuis uit Borne, ieder met wat achtergronden en een rijtje nog steeds onbekende woorden. Daarbij een nieuw, uitgebreid overzicht van alle tot nu toe gepubliceerde Twentse woordenboeken en -lijsten.
Wat schrif dat blif (7) in
't Inschrien 2012-3.
Het tweede deel van de zoektocht naar de Hengelose woordenverzameling van Georg Huzink, met wat uitstapjes naar een gedicht van H.J. ter Mors, het nog steeds onvindbare handschrift van Herman Bezoen, meester Leus uit De Lutte en de eerste Geesterse Papslevenrevue van 1936.
Wat schrif dat blif (6) in
't Inschrien 2012-2.
Over het duurzaam publiek toegankelijk maken van de bijeengebrachte streektaaluitingen en beschrijvingen, fysiek via een openbare instelling of digitaal via de website. Over de beide doelgroepen die verschillend denken over het omspellen van oude teksten: de taalkundigen en de 'gewone' streektaalliefhebbers. Waarbij het onderscheid tussen spelling en streektaalvariant nog maar eens wordt benadrukt.
Wat schrif dat blif (5) in
't Inschrien 2012-1.
Over archiveren voor het nageslacht en wat er uiteindelijk van de streektaal overblijft. Over het bewaren van geschriften en geluidsdragers, tegenover de voordelen van het maken en opslaan van digitale versies. Tenminste, als voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden voor kwaliteit en duurzaamheid.
Wat schrif dat blif (4) in
't Inschrien 2011-4.
Over verzamelen, afbakening Twente en Twents, Johanna van Buren buiten de boot, de verzamelde werken van G.B.
Vloedbeld, wat relevant is om te bewaren of te digitaliseren, en de dichtende kruidenier H.J. ter Mors uit Enschede met een onsterfelijke regel.
Over de
Twentse Taalbank in de
Twentse Almanak voor 2012.
Over onze vijf hoofdtaken, met extra aandacht voor het achteruitboeren van de streektalen,
het lange tijd niet systematisch verzamelen van Twentse taaluitingen, het onvindbaar zijn van oude almanakken, de noodzaak om te digitaliseren, en het gedicht
Fier van J.H. Behrns.
Wat schrif dat blif (3) in
't Inschrien 2011-3.
Over het in kaart brengen van de Twentse taal- en letterkunde en het voorwerk dat Frank Löwik al deed met zijn proefschrift
De Twentse beweging.
Wat schrif dat blif (2) in
't Inschrien 2011-2.
Over de vondst van de
Denekamper Woordenschat van W.H. Dingeldein
en het eerste deel van de zoektocht naar de Hengelose verzameling woorden en uitdrukkingen van Georg Huzink.
Wat schrif dat blif (1) in
't Inschrien 2010-4.
Over de oprichting per 1 september 2010, de voorgeschiedenis en het hoe en waarom van de Twentse Taalbank met een uitstapje naar de Almelose toneelschrijver Mannes Hammink.
Naar een Twentse Taalbank in
't Inschrien 2009-4.
Over de plannen aan het begin van de ontwikkelperiode, september 2009.
Frank Löwik, De Twentse Beweging, Strijd voor modersproake en eigenheid. Proefschrift uit 2003 met veel aandacht voor schrijvers en publicaties in het Twents.